Semester är avgörande för välbefinnandet: Koppla bort från jobbet och ge dig själv tid att återhämta dig

Arbetslivet är hektiskt och krävande, men en av de viktigaste faktorerna för att må bra och kunna prestera på jobbet är förmågan att koppla bort och njuta av semester. Forskning visar att semester inte bara ökar individens välbefinnande utan även förbättrar produktiviteten på lång sikt. Därför är det viktigt att både arbetsgivare och anställda säkerställer att alla verkligen kan koppla bort från jobbet under semestern.

Varför är semester så viktig för välbefinnandet?

Minska stress och förbättra mental hälsa
Forskning har konsekvent visat att semester hjälper till att minska stress och förbättra mental hälsa. Till exempel avslöjade en studie av American Psychological Association (APA) att semester signifikant minskar stressnivåerna och förbättrar humöret [1]. När vi tar oss tid för avkoppling och kopplar bort jobbet, får våra kroppar och sinnen den välbehövliga vila som hjälper oss att återhämta oss och orka bättre.

Förbättrad koncentrationsförmåga, kreativitet och fysisk hälsa
Semester handlar inte bara om avkoppling – de förbättrar också koncentrationsförmågan och kreativiteten. En studie publicerad i Journal of Environmental Psychology fann att tid spenderad i naturen förbättrar kognitiva funktioner och ökar kreativiteten [2]. När vi ger våra hjärnor tid att vila och ladda om, återvänder vi till arbetet uppfriskade och redo att möta utmaningar med nya krafter.

De positiva effekterna av semester sträcker sig även till fysisk hälsa. Enligt forskning kan regelbundna semestrar minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar [3]. Avkoppling och fysisk aktivitet under semestern, som att promenera i naturen eller simma, främjar hjärthälsan och sänker blodtrycket.

Praktiska tips för att komma i semester-mood.

  1. Planera din semester i förväg
    En bra semester börjar med planering. När du vet när din semester börjar, kan du förbereda dig i god tid. Gör färdigt nödvändiga arbetsuppgifter och se till att ditt team vet att du är borta. Detta minskar oro och hjälper dig att koppla bort från jobbet, när semestern väl börjar.
  2. Koppla bort helt från jobbet
    Ett av de mest effektiva sätten att komma in i semester-mood är att koppla bort helt från jobbet. Detta innebär att helt koppla bort sig från mejl och jobbtelefon. Informera dina kollegor och kunder att du är på semester och låt dem veta när du är tillgänglig igen.
  3. Gör saker du tycker om
    Använd din semester till att göra saker du tycker om. Oavsett om det är resor, läsning, sport eller bara avkoppling hemma, är det viktigaste att göra aktiviteter som ger dig glädje och hjälper dig att bryta vardagsrutinerna.
  4. Var närvarande i stunden
    Mindfulness kan hjälpa dig att njuta av din semester fullt ut. Fokusera på nuet och njut av det du gör just nu. Detta hjälper dig att glömma arbetsärenden och helt koncentrera dig på semestern. Att koppla bort från sociala medier och byta ut telefonen mot en bok eller ett kortspel ger hjärnan en paus från konstant sensorisk stimulans.
  5. Ge dig själv tid att anpassa dig
    Kom ihåg att det kan ta tid att komma i semester-mood. Stressa inte om du inte kan koppla av helt på den första semesterdagen. Ge dig själv tid att anpassa dig och njut av din semester steg för steg.

Slutsats
Semestr är nödvändiga för välbefinnandet. Det minskar stress, förbättrar mental och fysisk hälsa samt ökar koncentrationsförmågan och kreativiteten. Genom att fokusera på att njuta av stunden kan du säkerställa att din semester ger den återhämtning du behöver. Ta hand om dig själv och ge dig själv tillåtelse att njuta av välförtjänt vila.

Ha en avkopplande och solig sommarsemester!

Katri Perälä
CEO, Webropol

Källor:

[1] American Psychological Association. (2018). Stress in America: Stress and Current Events. Hämtad från https://www.apa.org

[2] Journal of Environmental Psychology. (2012). Nature experience reduces rumination and subgenual prefrontal cortex activation. Hämtad från https://doi.org/10.1073/pnas.1510459112

[3] Gump. B. B., & Matthews. K.A. (2000). Are vacations good for your health? The 9-year mortality experience after the multiple risk factor intervention trial. National library of medicine. DOI: 10.1097/00006842-200009000-00003.

Webropol Your Voice™ undersökning om medarbetarnas engagemang. Läs mer!