WHY 3.0? – del 4

WHY 3.0? – del 4

27.4.2017|Kampanj, Webropol Blogg, WHY 3.0?

Responsivitet ger goda möjligheter till ökad svarsfrekvens!

Varför är responsivitet viktigt och varför är det en viktig del i Webropol 3.0? Vi har intervjuat Webropols supportgruppschef Calle Bäckman som i grunden har en UX-designerutbildning och väl insatt i ämnet.

Calle Bäckman

Calle Bäckman, Supportgruppschef Webropol

 ”Responsivitet innebär att innehållet automatiskt anpassar sig till den upplösning och enhet som användaren använder. I Webropols fall handlar detta om att en respondent kan se och besvara en enkät, inbjudan eller liknande på ett snabbt och snyggt sätt oberoende om enheten är en dator, mobil eller surfplatta.

Skillnaden mellan Webropol 2.0 och Webropol 3.0 är att innehållet i den äldre versionen skalas ned för att passa en mindre skärmupplösning vilket leder till att respondenten måste zooma in för att kunna läsa och besvara enkäten. I den nya versionen anpassar sig innehållet automatiskt efter enhetens skärmupplösning och ser till att respondenten enkelt kan läsa och besvara enkäten. Detta är en viktig fråga för oss, speciellt eftersom vi lever i ett mobilt samhälle – där tid verkligen är allt.

De senaste åren har vi sett en ökning av mobila enheter och kan idag se att mer än hälften av alla respondenter besvarar enkäter via en mobiltelefon eller surfplatta. Det mobila samhället har gjort att vi ofta läser e-post, chattar, eller exempelvis besvarar enkäter när vi väntar vid en busshållplats, i ett väntrum hos tandläkaren, på pendeltåget, osv. Om tid verkligen är allt, är det därför extra viktigt för oss på Webropol att se till att responsiviteten i vår tjänst verkligen underlättar för respondenten. Att kunna svara på en enkät när och var det bäst passar respondenten ger goda möjligheter till ökad svarsfrekvens!

Webropol stödjer idag de vanligaste upplösningarna för Android och Apple. I Webropol gäller responsiviteten främst för respondenten, men även våra webbaserade verktyg är responsiva till en viss gräns, vilket innebär att den i dagsläget stödjer ett begränsat antal upplösningar.

Det är viktigt att tänka på att responsivitet inte handlar om att göra en sida helt identisk, det skulle inte fungera. Målet är att på ett enkelt sätt strukturera information så att slutanvändaren lätt kan förstå och använda innehållet oberoende av skärmupplösning. Det är för mig kärnan i responsivitet – det behöver inte se likadant ut, men det ska ge samma känsla, intryck och enkelhet.”

Du har väl inte missat?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Stjärnmärkta objekt krävs.

Missa inte värdefull information om hur du kan utveckla ditt företag och använda Webropol ännu mer. Få denna information direkt till din mail.