Är det verkligen så hemskt att arbeta hemifrån?

Är det verkligen så hemskt att arbeta hemifrån?

28.9.2020|Intervju, Jobb hos oss, Webropol Blogg

Mitt hemmakontor

Just nu sitter jag framför datorn i mitt vardagsrum och ska jag vara helt ärlig känns det ganska bra. Jag har skramlat ihop rätt utrustning och har en bra stol och ett bra bord att sitta vid. Mitt största problem just nu är solen som håller på att gå upp och bländar mig från fönstret – men det brukar lösa sig ganska fort.

Nu är det ungefär fem månader sen jag regelbundet började arbeta hemifrån och allt som allt har det, för mig, gått väldigt bra. Jag ska erkänna att jag har en bra arbetsplats med bra utrustning hemma sen tidigare, även om jag tyvärr inte har ett dedikerat kontorsrum. Dock är detta inget större problem då vi bara är två som bor i lägenheten, varav min partner inte jobbar hemifrån. Däremot vet jag att flera av mina kollegor har fått anstränga sig betydligt mer för att få till ett vettigt hemmakontor och när jag bara behövde låna en stol från kontoret har det för andra blivit flera vändor till kontoret för att låna hem skärmar, stolar och tangentbord.

Om vi lägger det praktiska och allt tråkigt och hemskt kring pandemin åt sidan, är det då verkligen så hemskt att jobba hemifrån? Är det kanske dags att vi slutar med det gammalmodiga kontoret och skaffar oss bra hemmakontor istället?

Jag gjorde en liten undersökning

Då Webropol gör många undersökningar kände jag att det här fanns möjlighet för en till och bad därför mina kollegor att svara på några frågor gällande att jobba hemifrån mot att jobba på kontoret. Trots att vi som personer är väldigt olika kom vi faktiskt fram till ett ganska enhetligt svar.

Den största fördelen för oss har varit flexibiliteten och möjligheten att anpassa jobb med hemmasysslor och hemmarutiner. Att kunna slänga in en tvätt på en rast, att umgås med barnen varvat med jobb och kunna ta en längre lunch och jobba senare om det behövs eller om lusten faller på.

Den största nackdelen för nästan alla handlar om att man saknar den sociala interaktionen med kollegorna. Enkelheten i att knacka på och be om hjälp istället för att skicka ett mail eller ett chattmeddelande. Det här blir givetvis ännu mer avgörande om man är ny på jobbet och inte får det stöd man behöver.

Hur har jag hanterat omställningen?

Min största utmaning i hemma-arbetet har varit att hålla igång effektiviteten men generellt tycker jag det gått väldigt bra och därför vill jag dela med mig utav några tips.

  1. Skriv ned tydliga mål vad som ska vara avslutat efter varje dag och för veckan

Om du har vägarna förbi vårt kontor i Linköping någon gång kan du få se min planeringstavla där jag, varje fredag, försöker planera den kommande veckan. Den rutinen gäller oavsett var jag jobbar ifrån. Det ger mig en bra överblick och hjälper mig fokusera under veckan när jag sneglar mot min sköna soffa. Det hjälper mig också att se vad som ska vara klart, innan jag slår ihop datorn för dagen eller för veckan, och på det viset blir det enklare att koppla bort jobbet när jag slutar.

  1. Skaffa förutsättningar för att arbeta så bra som möjligt

Det första jag gjorde när jag fick veta att jag skulle arbeta hemifrån mer regelbundet var att se över min utrustning och ställa iordning mitt skrivbord. Jag plockade fram min gamla webbkamera, såg till att allt fungerade bra och hämtade det jag behövde från kontoret, i mitt fall en riktigt bra stol. Jag har möjligheten att sitta hemma själv och blir därför inte störd av någon annan men oavsett hur din situation ser ut kan det vara bra att ge dig själv möjligheten att jobba med stängd dörr vid behov eller vad som nu passar ditt arbetssätt bäst.

  1. Ta vara på att du är hemma

Något som jag verkligen uppskattar med att arbeta hemifrån är möjligheten att lyssna på musik via högtalare istället för hörlurar. Jag arbetar nästan alltid med musik eller radio i öronen men för att inte störa någon gör jag det oftast med hörlurar men genom att vara hemma själv slipper jag det. Något annat jag har kunnat lägga mer tid på är matlagning. För mig är det en lyx att kunna laga riktig mat till lunch istället för att behöva mikra rester och det är betydligt billigare än att äta ute!

Jag tror inte att vi kommer sluta arbeta på kontor efter det här men jag tror absolut att fler kommer arbeta hemifrån och oftare. Oavsett hur din situation ser ut uppmuntrar jag dig att låta webbkameran stå på när du har dina webbmöten. För oss på Webropol har det gjort så stor skillnad i välmående och effektivitet på mötena att jag har svårt att tro att det inte gör detsamma för dig.

– Andréas Selin, kommunikatör

Webropol Sverige